Nieuws

Columbus Junior en 4Kids klimaatneutraal door schenking 5 hectare bos

18 maart 2021

Vandaag hebben Kinderopvang Columbus Junior en Gastouderbureau 4Kids een unieke samenwerkingsovereenkomst met de Provincie Overijssel en Staatsbosbeheer getekend. Onze organisaties schenken gezamenlijk ruim 20.000 bomen. Samen met de door de Provincie Overijssel beschikbaar gestelde grond kan Staatsbosbeheer hiermee een volledig nieuw bos planten.

Waarom een bos?

De opwarming van de aarde is de grootste bedreiging van ons voortbestaan. Wij willen een wereld die ook in de toekomst voor onze kinderen een fijne plek blijft. Om te wonen, te werken en plezier te maken. Daarom doen wij ons best om zo snel mogelijk energieneutraal te worden.

Met de schenking van het bos compenseren wij volledig onze CO2-uitstoot van 2020 en 2021. Zo dragen wij samen bij aan een fijnere leefomgeving en gaan we klimaatverandering tegen.

Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur Columbus Junior en 4Kids:

”Kinderopvang is erop gericht om bij te dragen aan een optimale ontwikkeling en een gelukkig leven voor kinderen. Maar hoe gelukkig wordt dat leven als we aan de andere kant de planeet op volle kracht uitputten, vervuilen en opwarmen? Duurzaamheid is daarom een onmisbaar onderdeel van onze filosofie. Wij maken onze kinderopvang op allerlei vlakken duurzamer en creëren bewustzijn bij onze kinderen over het belang van natuur en groen. Uiteindelijk willen we naar een uitstootvrije opvang. Zolang dat nog niet het geval is, planten wij elk jaar bomen om onze CO2-uitstoot volledig te compenseren.”

Waar en wanneer komt het bos?

Het nieuwe bos wordt de verbinding tussen de natuur op de Borkeld en de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Een prachtig gebied in de driehoek Rijssen, Holten en Markelo.

Eind 2021 begint Staatsbosbeheer met de aanplant van het bos ter grootte van ruim zeven voetbalvelden. De komende jaren zal het bos zich ontwikkelen tot een groen paradijs voor allerlei planten, dieren en insecten.

Ine Nijveld, Boswachter Staatsbosbeheer:

“Dit nieuwe bos is klimaatbestendig. Een bos met verschillende soorten bomen die beter tegen droogte, warmte en ziekte kunnen. Dit is naast het belang voor het klimaat ook belangrijk voor de biodiversiteit.”

Gedeputeerde Ten Bolscher, Provincie Overijssel:

“Columbus Junior en 4Kids geven een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven in Overijssel ook kunnen bijdragen aan het planten van bomen. Zo gaan we samen de klimaatverandering tegen en creëren we een fijne leefomgeving voor planten en dieren. Én voor onszelf.”

Duurzaam Ondernemen

Meer bomen en planten en zuinig zijn op onze omgeving: ontzettend belangrijk voor iedereen en zeker voor kinderen. Verduurzaming is dan ook één van de ambities van Columbus Junior voor 2021 en de volgende jaren.

Het gaat om praktische zaken als:
  • duurzaam vervoer (elektrische auto of fiets);
  • het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen;
  • afval scheiden en recyclen;
  • groene oftewel duurzame alternatieven voor boodschappen, wasmachines en nog meer;
  • en daarnaast het vergroenen van de vestigingen met daktuinen, insectentuintjes en meer bomen en struiken.

Groene initiatieven: natuurlijk!

Natuur is puur en heerlijk om in te zijn. De natuur maakt je sterk en veerkrachtig. Ze zorgt voor een stevig fundament aan fijne herinneringen voor als je later groot bent.

Wij weten dat en willen dat ook voor de kinderen bij ons in de opvang. We leren ze dus van alles over de wereld en praten actief over de natuur. We nemen ze waar mogelijk mee op stap de natuur in; zo kunnen zij ontdekken én leren dat we goed op onze planeet moeten passen.

Volg ook ons “groene nieuws” op onze website: www.columbusjunior.nl/natuurlijk-groen. Hier delen wij onze visie op duurzaamheid en vergroening. En laten we weten met welke activiteiten en ontwikkelingen we bezig zijn.