Nieuws

Suzanne Bos stelt zich voor…

06 december 2022

Collega Suzanne Bos vertelt over haar werk als trainer bij Columbus Junior

Wat leuk dat je ons wat meer wil vertellen over je functie als trainer. Kun je jezelf kort voorstellen?

Hoi collega’s! Mijn naam is Suzanne Bos. Ik woon met mijn gezin in Zwolle en werk als trainer, beleidsmedewerker en “reisleider” bij Columbus Junior. Ik ben onderdeel van het team ‘Pedagogische kwaliteit en ontwikkeling’. Een prachtig team met veel inspirerende en gepassioneerde collega’s. Mede hierdoor ga ik met heel veel plezier naar mijn werk. Ik werk nu zo’n kleine 2 jaar voor onze organisatie en ik mag doen wat ik het allerliefste doe, namelijk trainingen schrijven en geven. Dit doe ik samen met nog twee collega trainers; Bernarda en Monique.

Jij noemt jezelf reisleider, wat bedoel je hier precies mee? Ben je echt een reisleider bij Columbus Junior? 

Of ik echt als reisleider binnen de kinderopvang werk? Nee, dat niet. Heel avontuurlijk of reislustig ben ik niet aangelegd. Toch vergelijk ik mezelf als trainer (van onder andere de Uk en Puk training) met regelmaat met een reisleider. 

Het scholingstraject van 1,5 jaar dat ik mag starten met de pedagogisch medewerkers van onze vestigingen, zie ik als een reis. Een pedagogische reis die ik mag begeleiden. 

Kun je ons een stukje meenemen in die reis?

Alle pedagogisch medewerkers stappen de grote vergaderzaal binnen met een onzichtbare pedagogische rugzak op. De rugzak is gevuld met hun eigen opvoeding, hun opleiding, hun praktijkervaring, het pedagogisch beleid van Columbus Junior en soms met het ouderschap. 

Meestal hebben ze, zoals dat vaak gaat met bagage, geen idee wat er eigenlijk allemaal in die rugzak is beland. Tijdens de bijeenkomsten nodig ik hen uit om hun pedagogische rugzak te openen en de inhoud te bekijken. Wat is oud en gedateerd en kan weg? Welke overtuigingen en pedagogische vaardigheden mogen afgestoft worden en terug de rugzak in? En.... welke nieuwe inzichten gaan fris de rugzak in? 

Iedereen zet stappen in eigen tempo en onderweg delen we leuke ideeën met elkaar; een soort souvenirtje.

Als reisleider probeer ik niet alleen (nieuwe) theorie aan te reiken. Ook het aanmoedigen als de reis zwaar valt hoort hierbij. Samen over de finish en onderweg genieten van de reis, dát is het doel.

Groetjes, Suzanne Bos